Power

Power

Jahaaa ik ga al! Gil ik in gedachten tegen een stem die zegt: “je moet vandaag echt gaan sporten. Je wil je niet dik en vadsig voelen. Je hebt heel de week achter een computer gezeten en je volgepropt”. Een andere stem in mijn hoofd, een warme, moederlijke stem zegt: “Gun jezelf wat rust, je hebt heel de week hard gewerkt. Als je gaat sporten, moet je nu weer gaan stressen om er op tijd te komen”. Deze stem lijkt te weten waar ze het over heeft. Ze is er iedere week. Toch wint iedere week de ietwat agressieve, mannelijke stem het van de vrouwelijke stem met fluwelen handschoentjes. Ik schop mezelf iedere week de Power les in. Soms twee keer per week.

De reden dat ik ga sporten is dat ik eigenlijk gewoon heel de dag wil eten en wijn drinken. Ik snap dat dit niet kan. Tenminste, niet heel de dag. Met enige regelmaat kan wel, maar de gevolgen zijn af te lezen aan je buik, je onderkin en je heupen. Ik haat het als ik me een tijdje te veel heb laten meeslepen door chocoladetaart, broodjes met zalm en roomkaas, gevulde pastaschelpen met ricotta en extra parmezaan en alle andere gerechten uit de internationale keuken, en dan in mijn cocktailjurkje wil stappen en ik heel de avond extreem mijn buik in moet houden. Of dat ik in de spiegel kijk en mezelf echt als een varken met een onderkin zie. Een vroegere vriendin van mij, bloedslank, vertelde mij ooit dat ze een laxeerpillen dieet volgde. Dat houdt in dat je in principe kan blijven eten, dan neem je een pilletje en dan ben je alles weer kwijt. Dat leek mij ook wel wat.

Alleen ik werk met mensen… Ik zat achter mijn bureau en ik voelde de kramp opkomen. Op dat moment ging de telefoon. Als “young” professional hou je het wel even op. De klant aan de telefoon wilde een aanvraag doen, er moest een offerte komen voor zo’n honderd man met gluten allergie, lactose-intolerantie en weet ik veel wat nog meer…ik kon het niet meer houden. Ik ben in paniek langs aanwezige hotelgasten gerend, gillend dat ik er door moest, pleurde de telefoon op de grond van de wc en ik steeg nog net niet op. Zo, 2 kilo lichter…handen wassen en terug naar mijn werkplek. Alles onder controle…. Oh ja, de telefoon niet vergeten… “Hallo mevrouw, gaat alles goed?” hoorde ik diezelfde stem van die offerte vragen. Oh kak…”uh ja, sorry…lactose allergie zei u?”.

OK, ik probeer het nu dus op een andere manier in evenwicht te houden. Gezond eten en naar Fitline in Oostburg. Elke vrijdagmorgen kom ik kapot moe in de les. Op donderdag sluit ik af, in het hotel waar ik werk en meestal drink ik dan nog een glaasje. Elke vrijdagmorgen hoor ik de instructeur zeggen “Kom maar lekker staan”. Lekker? Mag ik ook lekker op mijn matje blijven liggen? De instructeur, zelf overal gespierd, billen, buik, alles, heeft een tikkeltje ADHD en ik ben de vrijdagmorgen nog in een soort trance dus ik loop altijd achter. Hij legt een oefening uit en als we bijna klaar zijn, heb ik door hoe het werkt.
Hij denkt dat we een gemeenschappelijk doel hebben, namelijk lekker hard trainen en samen één brok verzuring zijn. Mijn doel is meer rustig wakker worden met koffie en een roomboter croissant. Verzuring voelt en klinkt ook niet gezond. Een roomboter croissant daarentegen… Ik ga door, triceps, biceps, lunches :), squats elke spiergroep wordt getraind op lekkere energieke muziek.

Na het innerlijk gevecht voel ik me fit, slank, vol energie! En daar doe ik het voor! Gezond eten, sporten en goed in je vel zitten is aan elkaar verbonden. Als je eenmaal in de flow van het bewegen zit, ga je vaak ook bewuster eten en vice versa. Ik ben geen die hard sporter, maar het is toch, ook voor mij, een beetje een lifestyle. Ik ga nu ongeveer drie jaar naar de Club Power. Mijn conditie is verbeterd, ik voel me sterk en je ziet het ook wel aan me. De instructeur geeft de les echt met enorm veel kracht. Zijn energie spat van het podium af en dat motiveert onwijs! Na elke les geven we onszelf een applausje. Klinkt stom, maar het is goed om je heel even bewust te zijn van de investering in jezelf. De sfeer bij Fitline is relaxed. Voor werkende drukke moeders zoals ik is dat een pre. Je kunt gewoon zonder make-up in een gare joggingbroek gaan trainen, niemand die er wat van zegt. Eigenlijk is het echt fijn om daar te sporten. Je gaat je er goed door voelen!

Dus waarom ga ik sporten?

* Ik kan meer lekkere dingen eten en drinken zonder dat ik aan kom.

* Ik kweek spieren, versnel de stofwisseling en dat helpt op gewicht te blijven. Een fit lichaam verbruikt meer calorieën.

* Het is me-time.

* Het houdt mijn lichaam soepel en sterk.

* Het vermindert stress

* And last but not least: Op het moment dat ik mij inschreef voor de Club Power, werd een oude, verwaterde vriendschap nieuw leven ingeblazen.

Anna, dankjewel voor je vriendschap, je humor, je scherpe feedback en je Power! 

2019-02-28T13:21:46+00:00