Niemand stemt op een paarse Schelde krokodil

//Niemand stemt op een paarse Schelde krokodil

Niemand stemt op een paarse Schelde krokodil

“Leuk die Power blog, nu eentje over politiek ” was de reactie op mijn vorige blog van Ranco Bogaard, raadslid in de Gemeente Sluis, kandidaat Provinciale Staten verkiezingen voor de Partij voor Zeeland (lijst 9/nummer 7).
Hij was het woordje politiek tegen gekomen op mijn website. Tussen alle luchtige, sexy, grappige woorden vond hij één keer het woordje politiek; lettertype 7, ergens bijna onzichtbaar. Maar hij had het gevonden! Waarom moest ik zo nodig laten zien dat ik een vrouw met inhoud ben?
“Ja, absoluut…absoluut… ik schrijf ook over politiek…uhm..”. “Mooi, ik ben benieuwd wat je gaat schrijven over de komende verkiezingen 20 maart, en onze gezamenlijke belangen”. “Nou zeker…ik ook….gezamenlijke belangen?” Duzzz… daar zat ik dan met mijn laptopje en mijn ontzettend interessante visie op politiek.
Ik overwoog nog even om te emigreren, maar mijn blog zou natuurlijk geen emfatale.nl heten als ik met mijn staart tussen de benen zou wegrennen. Dit was wel een challenge. Ranco daagde me uit om er over na te denken en ik vind het stoer dat hij ‘out of the box’ denkt om stemmen in the box te krijgen, een blogger benadert en uitdaagt om een stuk m.b.t. de provinciale verkiezingen te schrijven. Dit is niet bepaald traditioneel. Dus die credits gaan alvast naar Ranco!

Ranco: “Politiek voelt voor veel mensen als een ver van hun bed show, maar dat is het niet! Het vertrouwen is weg. We hebben het gevoel dat er toch niets verandert. Dat we tegen een bureaucratische muur oplopen. Het is ingewikkeld!
Vergunningen, procedures en paarse krokodillen. Politiek moet laagdrempelig zijn! We hebben allemaal zorg nodig, dichtbij! Onderwijs, dichtbij en goed openbaar
vervoer voor iedereen! Ik wil mensen aan het stemmen krijgen en politiek toegankelijk maken voor iedereen en daarom benader ik jou! Desnoods ga ik met de billen bloot!”.

Ok Ranco, I get the point! Maar ik wil weten aan wie ik mijn stem verbind!  Wie is die man of vrouw op de poster? Waar staat die persoon voor? Hoe is hij/zij
als mens, als vader, moeder, buurman, maar vooral hoe gaat hij of zij onze belangen behartigen? Kan ik met vragen afstappen op de man of vrouw, op die poster of kan je net zo goed een foto van een paarse krokodil ophangen? Wat hebben we aan jou? Ranco: “Ik ben een gedreven jonge vader en ik wil een toegankelijk volksvertegenwoordiger zijn voor iedereen. Niet voor een select groepje. Ik wil dat mensen mij gewoon aanspreken op zaken die niet goed zijn en me voor verbetering inzetten. Ik ben o.a. bereikbaar via mijn Facebook pagina, Instagram en deze blog. Nu al, reageren mensen via deze kanalen die anders nooit politici zouden benaderen. Hiermee kan ik misschien ook jongeren aan het stemmen krijgen. Ik vind het een eer om het Zeeuwse volk te mogen vertegenwoordigen, maar om heel eerlijk te zijn, van mens tot mens, ik kan gewoon niet tegen onrecht en wil mensen helpen. Mijn neefje bijvoorbeeld die in Maldegem op school zit. De buslijn is komen te vervallen en nu moet hij met een haltetaxi naar school. Zijn ouders zijn nu veel duurder uit dan voorheen. Dat vind ik oneerlijk! Daar wil ik iets aan doen!”.

Ik moet zeggen, door Ranco ben ik al heel de week bezig met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Ik heb het er met familie en vrienden over en zij op hun beurt weer met anderen. En zo moet het gaan! Gewoon aan de keukentafel. Hoe zou Zeeland er uitzien als… er geen middelbare scholen meer zijn, als ziekenhuizen verdwijnen, als starterwoningen onbetaalbaar zijn, als de jeugd en jonge gezinnen wegtrekken en er alleen lichtjes branden in de huizen in de weekenden en vakanties?
Waarom moet de Zeeuws-Vlaming betalen om naar zijn werk op Walcheren te gaan? Of om familie te bezoeken?

Op het moment dat ik werd uitgedaagd om over politiek te schrijven dacht ik, in eerste instantie ook aan een ver-van-mijn-bed-show. Maar als de middelbare school, bijvoorbeeld het Zwin College in Oostburg, verdwijnt en ik om 05.00 uur moet opstaan om mijn dochter op tijd in Terneuzen op school te krijgen, dan is het de vroeg-uit-mij-bed-show. And I do care! Ik wil niet dat kinderen zo ver moeten reizen om van onderwijs te kunnen genieten! Ik wil niet dat alle jeugd wegtrekt uit Zeeuws-Vlaanderen.
En, ik wil niet om 05.00 uur opstaan!
Jullie wel?

Ik besef  weer dat het belangrijk is, dat ik ga stemmen. Ik woon hier graag met mijn gezin en ik hoop dat we Zeeland mooi, wijds en leefbaar kunnen houden en het
tegelijkertijd kunnen laten bruisen. Ik schrijf niet in opdracht van een bedrijf of politieke partij. Ik schrijf over wat me raakt. Ik zou iedereen die dit leest
willen vragen om na te denken over wat voor hen belangrijk is, en een stem uit te brengen. Aan alle vrouwen die dit lezen:  tot het begin van de 20ste eeuw mochten vrouwen niet stemmen in Nederland. Daar is voor gestreden. Gooi je stem niet weg! Al is het alleen maar uit respect voor alle vrouwen die wílden stemmen en niet mochten. Al is het alleen maar uit respect voor alle vrouwen in sommige landen die willen stemmen, maar nog steeds niet mogen!

Aan Ranco Bogaard, bedankt voor je out of the box thinking. Niemand stemt op een paarse Schelde krokodil. Wel op iemand die laat zien dat hij één van ons is.
Die zijn nek uitsteekt voor onze belangen en die van onze kinderen. Het is fijn om te weten dat wij gewoon op je kunnen afstappen.
Ik daag je nu op mijn beurt uit om met de billen bloot te gaan in een mooi interview!

2019-03-13T10:01:37+00:00